- Over ons
- Inclusieve arbeidsorganisatie
- Methoden & instrumenten
- Kennis
- Actueel
- CONTACT
Er is nu en in de toekomst een tekort aan pedagogisch medewerkers op de arbeidsmarkt. Om de kinderopvangsector toch draaiende te houden, is er nieuwe instroom nodig en moet er meer aandacht komen voor behoud van zittende medewerkers. Een van de oplossingen is de inzet van groepshulpen in de kinderopvang: mensen zonder (vakspecifieke) vooropleiding die pedagogisch medewerkers kunnen ondersteunen, waardoor de werkdruk (en vervolgens uitval) van deze pedagogisch medewerkers verminderd kan worden. De groepshulpen die dit willen en kunnen, kunnen zich bovendien met de subsidie ‘Ontwikkelpad Kinderopvang’ van SZW doorontwikkelen tot pedagogisch medewerker.
Naast deze opleidingssubsidie stelt SZW ook een tijdelijke subsidieregeling voor loonkosten van groepshulpen beschikbaar. Hiervoor is gekozen omdat groepshulpen niet meetellen voor de Beroepskracht – Kindratio (BKR): de inzet van groepshulpen leidt niet tot een hoger aantal kinderen dat opgevangen kan worden. Hun inzet werkt dus kostenverhogend voor kinderopvangorganisaties. Vanuit deze organisaties is de animo voor de inzet van groepshulpen tot dusverre beperkt. Verondersteld wordt dat werkgevers de toegevoegde waarde van het Ontwikkelpad Kinderopvang, en meer specifiek de inzet van groepshulpen, nog niet zien, en/of niet weten hoe ze de kwaliteit van dienstverlening op peil kunnen houden als er andersgekwalificeerden instromen in hun organisatie. Omdat er nog geen eerder onderzoek is geweest naar de toegevoegde waarde van de inzet van groepshulpen, voert CIAO dit onderzoek in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties BK, BMK en Kinderopvang werkt! uit.
Omdat groepshulpen dus slechts boven-formatief ingezet kunnen worden, en de subsidie voor loonkosten van groepshulpen slechts voor één jaar is, lijkt de inzet van groepshulpen financieel gezien voor werkgevers niet direct aantrekkelijk. Vanwege de BKR is het niet mogelijk om meer kinderen op te vangen of minder (relatief dure) beroepskrachten tegelijkertijd in te zetten. Toch is de verwachting dat de inzet van groepshulpen zich op langere termijn wel terugbetaalt door een verlaging van verzuimgerelateerde kosten en verloop van beroepskrachten, en een toename in kwaliteit van werk en dienstverlening. Deze toename wordt verwacht omdat pedagogisch medewerkers zich door de inzet van groepshulpen meer kunnen richten op de taken waarvoor zij specifiek gekwalificeerd zijn, en taken kunnen oppakken waaraan zij nu niet toekomen.
VraagstellingDe vraag is: hoe kan men vormgeven aan de ontwikkelpaden, en dus: hoe organiseert men in- en doorstroombanen voor groepshulpen die gekoppeld kunnen worden aan de scholingstegels van de ontwikkelpaden?
TweesporenaanpakOp grond van gezamenlijk overleg tussen SZW, UWV en CIAO stellen wij een tweesporenaanpak voor:
Om de investeringen van de inzet van groepshulpen af te zetten tegen de brede opbrengsten, combineren we interviews op organisatieniveau met vragenlijstonderzoek onder medewerkers. Dit gebeurt binnen kinderopvangorganisaties die al ervaring hebben met de inzet van groepshulpen (waarbij zij al dan niet gebruik gemaakt hebben van de subsidieregeling).
Om kinderopvangorganisaties optimaal te kunnen ondersteunen in het creëren van instroom- en doorontwikkelmogelijkheden van groepshulpen, zet CIAO zet haar kennis, expertise en tools in. Professionals in de werkgeversdienstverlening in de verschillende arbeidsmarktregio’s zullen gericht getraind worden door CIAO, in samenwerking met het Servicepunt Inclusief (SPI) van UWV. Deze training richt zich op: